Hva er «gestalt»?

Ordet “gestalt” er opprinnelig tysk og betyr “å gi form til noe.” Helt enkelt dreier det seg om å tydeliggjøre (gi form til) hva som oppstår i kontakten mellom mennesker.

Hvordan du er og har det i kontakt med andre, avhenger av mange forskjellige faktorer. Det er også ulikt fra situasjon til situasjon – fra person til person.

Det kan være at historien din melder seg som et kjent reaksjonsmønster i en situasjon, mens i en annen lignende situasjon – blir ting helt annerledes.

I gestaltterapi jobber vi med å utforske hvilke faktorer som spiller inn i kontakten mellom deg og dine omgivelser. Det gjør vi først og fremst ved å snakke sammen. Vi kan også bruke øvelser for å legge til rette for å bli oppmerksom her og nå, når situasjonen tillater det.

Alt er informasjon

Terapeuten lytter oppmerksomt og observerer det som skjer uten å vurdere, dømme eller tolke. Det som blir sagt, er like viktig som hvordan det blir sagt, i hvilket toneleie, hvordan klienten sitter når det blir sagt, hvor ser klienten, hva kjenner terapeuten osv. All observerbar data er informasjon som terapeuten kan velge å bruke som intervensjon videre. Terapeuten følger gjerne opp det vi kaller «figur» – det som trer tydeligst frem for terapeuten.

Målet er å hjelpe klienten å bli mer oppmerksom på på seg selv. Med økt oppmerksomhet på det som er tilstede, hender det ofte at noe som er vanskelig, får en ny mening.

Endring

Sentralt i gestaltterapi er teorien om paradoksal endring. Arnold Beisser´s teori baserer seg på at endring skjer ikke ved å prøve å bli noe man ikke er, men når man blir den man ER. Tanken er at ved å anerkjenne ting slik det faktisk fremstår og er, skjer det som trenger å skje – som en spontan endring av seg selv.

Et eksempel på en paradoksal endring i terapi, kan være at jeg blir klar over at jeg kritiserer andre, for å prøve å unngå å føle skam selv. I det jeg anerkjenner at jeg kritiserer andre, uten å dømme meg selv for det – blir det rom for å forstå hvorfor jeg gjør det. Da har det skjedd en endring – en ubevisst handling har blitt bevisst. Jeg vet at jeg ikke ønsker å kritisere – og nå som jeg har blitt klar over hvordan jeg gjør det, kan jeg velge å gjøre noe annet.

Les gjerne mer om gestaltterapi på Norsk Gestaltterapeutforening sine sider.


Publisert

i

,

av

Stikkord: